Soția mea e suficient de mioapă încât să nu mai fie nevoie să o leg la ochi vreodată, iar asta înseamnă și că cei doi plozi din dotare au risc să o moștenească.
Fetița mea mare are deja -2 la ochiul stâng, dar încă nu are 10 ani.
Tocmai de asta medicul nostru oftalmolog ne-a zis că trebuie să petrecem zilnic măcar două ore afară, la lumină naturală.
Pe lângă asta, e musai să evităm ecranele, așa că la noi în casă există doar telefoanele adulților, la care copiii nu au acces niciun moment, respectiv câte un laptop, tot pentru utilizarea adulților.
Nu am avut acces la televizor în ultimii 10 ani, lucru care, așa cum vă și imaginați, mă propulsează instantaneu la periferia tuturor cercurilor sociale prin care mă trezesc imersat inopinat.
Sunt un fel de ciudățenie: nu am văzut niciun episod din “Game of Thrones” sau din “House of Cards”, iar la cinematograf am mers ultima dată mai demult.
Am fost teribil de dezamăgit când Han Solo și-a luat o sabie roșie prin piept, așa că n-am mai mers nici acolo. Noroc că soția mea n-a văzut faza că s-ar fi supărat. Adormise deja cu capul pe umărul meu.
Na! Ce să îi faci? E grea viața de mamă-antreprenor-practicantă de jiu-jitsu full time.
Timpul trece greu la mine acasă.
E fain că mi se pare viața foarte lungă, dar seara, când noi, părinții ajungem să fim rupți, ne-ar plăcea să ne mai cruțe cei doi sălbatici din gospodărie.
Singura opțiune pe care o avem este să îi obosim tare peste zi așa că activitățile fizice sunt ținute cu sfințenie.
Zi de zi minim două ore afară și în fiecare weekend, îmi iau familia și, indiferent de vreme, ieșim la plimbare.
În parc, în pădure, pe munte, în Delta sau pe malul Mării. Mergem pe jos într-o singură direcție până când copiii se plâng de oboseală.
Abia atunci facem cale întoarsă și îi determinăm pe cei doi sălbatici să persevereze singuri, pe jos până la sosire cu promisiunea câte unei mese pe la vreun restaurant care ne place.
Odată ajunși, invariabil începe negocierea:
“Tati! Vrem fresh!”
Practic, copiii îmi cer un terci. Terciul este rezultat din procesarea mecanică a unor fructe, de cele mai multe ori din familia citricelor.
Am scris un întreg articol legat de terci-uri (click aici!), așa că dacă te-am convins atunci că legumele și fructele nu se beau, te rog să nu pierzi vremea să citești mai departe.
Dacă însă, aveai senzația că fresh-ul de portocale (sau mixt) este o băutură sănătoasă, ce aduce beneficii pentru tine și pentru familia ta și care nu se încadrează la categoria “Terci!”, atunci citește înainte.
Nu voi aduce în discuție calitatea fructelor ce vor fi procesate.
Nu voi pierde vremea nici să discut tehnica de procesare.
Nu prea îmi pasă dacă fructele sunt stoarse manual, într-o presă de bronz sau dacă sunt trecute printr-un mecanism acționat electric.
Nu-mi pasă nici dacă sucul e filtrat de presă hipsterească sau dacă el conține ceva rămășițe de pulpă.
Voi ignora cu grație și extaz factorii enumerați mai sus, pentru că sunt irelevanți pentru sănătatea ta.
Mă văd nevoit să pun accentul și să încep cu următorul aspect: fructele sunt desert.
Zeama stoarsă din desert este tot desert.
Dacă alegi să bei desert, atunci precis vei alege să zici “Pas!” atunci când ospătarul va întreba dacă “doriți și ceva dulce”.
Zic că fresh-ul proaspăt este desert pentru că el aduce 10g de zahăr la fiecare 100 de ml de produs.
Asta înseamnă că dacă puștiul tău rade un pahar de 300 de ml de fresh în 2 minute, încasează 30 de g de zahăr instantaneu.
Fii atent în ce se traduce asta!
30 de grame de zahăr înseamnă un pic mai mult de 7 lingurițe de zahăr granulat.
Ți-ai lăsa vreodată copilul să adauge 7 lingurițe de zahăr într-o cană de ceai?
Distracția abia acum începe.
Apasă pe Start trial și îți voi explica în detaliu ce efect are fresh-ul de portocale asupra dinților copiilor.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Stomatologie pe românește to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.